fbpx

Så här spelar du

Bowling är ett sällskapsspel som går ut på att rulla iväg ett hårt gummi- eller plastklot längs en bana. Siktet ska vara inställt på att slå ner de tio käglor som står uppställda i en triangel i slutet av banan.

Din bowlingguide

Skor
Bowlingskor har mjuka sulor för att inte repa eller skada den känsliga golvytan. Vanligtvis har en sko för en högerhänt bowlare, läder på den vänstra skosulan och gummi på den högra sulan. Klackarna är gjorda av hårt gummi.

Klotet
Ett bowlingklot får inte väga mer än 7,26 kg (16 lb) och är 21,6 cm i diameter. Bowlingklot är gjorda av hårt gummi eller plast.

Greppet
Bowlingklotet har fingerhål för att spelaren ska kunna greppa klotet. Ett korrekt bowlinggrepp ska hållas med tumme, långfinger och ringfinger.

Käglor
De tio käglorna är gjorda av lönnträ täckta med ett plastlager. Deras vikt kan variera mellan 1,4 – 1,6 kg. Käglorna står uppställda på markerade platser innanför en 90 cm triangel och är numrerade från ett till tio.

Bowlingbanan
Banan är gjord av trä, oftast av tall- eller lönnträ med ett täckande plastlaminat ovanpå. Från övertrampslinjen fram till bakre kanten av kägelbordet är avståndet 19,2 m. Banan är 1,06 m bred och består av 39 parkettstavar med markeringsprickar respektive pilar var femte parkettstav. Det ska finnas ett minst 4,5 m långt utrymme som ansatssträcka fram till övertrampslinjen. Rännor löper längs varje sida för att ta hand om dåligt siktade klot. Alla bowlingbanor har ett automatiskt maskineri som ställer tillbaka käglorna och skickar tillbaka klotet.

Poängräkning
Räkning av poäng i bowling tycker många är rörigt. Hos oss kan du lära dig hur det fungerar under tiden du själv bowlar. Temat Bowling Plus visar och förklarar med grafiken på ett enkelt och pedagogiskt sätt hur poängen räknas ut. Bowling Plus kan startas igång när som helst under bowlingtiden direkt från menyn i banans touchskärm. Fråga gärna oss så visar vi dig. Du kan även läsa om poängräkningen här.

Boka bana

Hitta till oss

Bowling City ligger i hjärtat av Jönköping precis bredvid Västra Torget. Du hittar oss i samma byggnad som Idrottshuset med ingång från Gjuterigatan.

Hitta till oss